Kdo bude rozhodovat o vodě na Chebsku? V miliardovém Chevaku chystají změny

V rubrice Zpravodajství

Na červnové valné hromadě vodárenské společnosti CHEVAK Cheb a.s. má dojít k zásadním změnám ve struktuře a rozhodování této společnosti. Podle návrhu nových stanov zveřejněných na webu společnosti má ve svých hlasovacích právech výrazně posílit německý akcionář NGW Duisburg, a to na úkor ostatních akcionářů – měst a obcí na Chebsku.

Chevak je z hlediska objemu financí, o nichž se rozhoduje v chebské politice, obří zlatý důl. Firma s vlastním kapitálem přesahujícím 1,5 miliardy Kč a s jistou budoucností (voda se bude kupovat vždy) nemá na Chebsku žádného konkurenta. Právem ji proto před 3 lety, v příspěvku pro Zprávy z Chebu, označil šéf chebské ODS Jan Mraček za „chebský ČEZ“.

Tehdy padala z úst komunálních politiků ve vztahu k německému akcionáři silná populistická slova. Oblastní ODS dokonce vyzývala k zablokování výplaty dividend, aby Němci vlastnící prioritní akcie nemohli získat svých každoročních cca 25 milionů korun. Občanští demokraté tvrdili, že ušetřené finance chtějí využít na sportovní a kulturní akce v regionu. Situace se ale „zázrakem“ obrátila.

NGW bude moci blokovat zájmy chebských obcí

Německý akcionář čerpá své dividendy dále, nyní má navíc dle návrhu představenstva posílit své postavení a zvýšit tak hodnotu svého balíku akcií. Obce na Chebsku naopak podle návrhu nových stanov ztrácí možnost samostatně rozhodovat o základním kapitálu nebo o změně stanov společnosti. Mohou tak do budoucna činit jedině se souhlasem německého NGW. Ačkoli se 3/4 kvórem v některých případech počítá nový zákon o obchodních korporacích, v řadě zásadních věcí jde nový návrh stanov výrazně nad rámec zákona.

Je s podivem, že tento návrh zvýhodňující německého akcionáře vychází právě z představenstva společnosti. V něm totiž sedí politici, kteří ještě nedávno volali po zablokování výplaty dividend z prioritních akcií. Jsou jimi především chebský zastupitel a místopředseda představenstva Jiří Strádal (ODS) a františkolázeňský starosta a člen představenstva Ivo Mlátilík, jejichž výroky na účet německého akcionáře lze dohledat ve starších článcích Chebského deníku. Za město Cheb sedí v představenstvu Chevaku dále starosta Pavel Vanoušek (ČSSD).

Podpoří-li zástupci měst v okrese Cheb tento návrh stanov, dají německému NGW do rukou zcela zásadní trumf. Chebský okres už bez německého NGW nikdy neprohlasuje žádnou změnu ve struktuře řízení společnosti, nikdy nezmění stanovy a nikdy bez Němců nerozhodne o zvýšení či snížení více než miliardového základního kapitálu.

V návrhu nových stanov se totiž pro rozhodování valné hromady zvyšuje potřebná kvalifikovaná většina pro přijetí usnesení v těchto záležitostech ze dvou třetin přítomných akcionářů na 75% přítomných. Německý akcionář, který disponuje cca 29% akcií, tak už nebude moci být přehlasován více než 2/3 podílem obcí na Chebsku, ale naopak bude mít možnost jakékoli změny blokovat, neboť obce 75% akcií dohromady zkrátka nemají.

tabulka_chevak

Zajímavé také je, že změna hlasovacího kvora není vůbec zmíněná ve vysvětlovací zprávě k návrhu stanov, přestože jde o tak podstatnou záležitost. Je proto možné, že někteří členové představenstva ani o této změně nemusí vědět. Nabízí se proto otázka, kdo tuto změnu inicioval?

 

Mohlo by Vás zajímat:

Pravidla od 7. dubna: běh či kolo na silnici stále s rouškou, běh na zlaté dráze bez roušky

Vláda České republiky včera (6. 4.) upravila některé podmínky vztahující se k zákazu volnému pohybu osob. Po zveřejnění úplného znění

Read More...

Z Chebu je dočasně opět vojenské město, armáda hlídá hranice

Vojenská tradice města Chebu se po dvou dekádách opuštěných armádních objektů oprašuje. Alespoň dočasně. Od minulého pondělí jsou v tzv.

Read More...

Na Krajinku smíte, ale nedávejte se do řeči se známými

Krásné jarní počasí, vysoké teploty a prázdniny dětí vs. světová pandemie a zákaz volného pohybu osob v ČR. Můžeme tedy

Read More...

Mobile Sliding Menu